Tur til Oksskolten

Foto: Bergit Svenning

Polarsirkelen Turlag arrangerte tur til Oksskolten, Nord Norges høyeste fjell, 18. juli. Det var 10 deltakere med på turen og to turledere. Turen startet fra Kjennsvasshytta en solfin morgen.

Alle var glade da vi startet. Vi hadde egentlig ikke trodd at det skulle bli tur på Oksskolten siden været dagene før hadde vært forferdelig, og værmeldingen hadde heller ikke vært veldig lovende. Lørdag morgen snudde Yr, og meldte bra vær. Det gode været var en skikkelig boost. Det føltes som en bonustur.

Foto: Bergit Svenning

Etter at vi hadde passert det første partiet gjennom fjellskogen kom vi opp til Austisen (en del av Okstindbreen), og fikk et vel fortjent nydelig skue mot dagens utfordring.

Foto: Bergit Svenning

Det var litt strekk i laget, men vi brukte ikke mer enn en time opp til breen. Der tok vi på oss breutstyr. Det lå mye snø på breen så vi fikk ikke sett alle de spektakulære bresprekkene, men fordelene var at det var enkelt å krysse. På andre siden av breen var det bare å ta av breutstyret og begynne på resten av stigningen.

Foto: Bergit Svenning
Foto: Bergit Svenning

Det var bratt og vi gikk en del i snø det første stykket. Musklene jobbet, og jeg tror det var flere enn meg som kjente svetten renne. Da var det fint at været var fabelaktig, og at stemningen var god til tross for slitet. Det var også mye vakkert å se på selv om naturen er karrig. Reinroser stod i sin fineste prakt og gjorde verden vakker for oss.

Foto: Bergit Svenning

Etter 5,5 timer var alle i gruppa kommet til toppen. Da var stemningen upåklagelig, og gledesropene kunne høres i mils omkrets. Det var nok mange som mottok en skryte selfie fra toppen av Oksskolten denne ettermiddagen.

Foto: Bergit Svenning

Etter en god pause på toppen gikk turen trygt og sikkert ned. Vi gikk i samlet tropp over breen og brukte totalt 10 timer på turen. GPSen min viste 16 km, og vi gikk opp 1400 høydemeter.

Vi var heldig med været, og folk smilte og virket fornøyde da vi kom ned. Turlederne var i alle fall godt fornøyd både med turen og gruppa vi hadde gått sammen med. Det var forhåpentligvis ikke siste gang på Oksskolten.

Foto: Bergit Svenning
Foto: Bergit Svenning

Skrevet av Heidi Jacobsen 20. august 2020