Tur til De syv søstre

Fjellrekken De syv søstre ligger som perler på en snor i Alstahaug kommune på Helgeland. Å gå alle de syv toppene på en og samme tur er populært selv om lengden er 26 km og den totale stigningen er 3525 høydemeter. Det er en tøff tur, men det gir en god mestringsfølelse å klare det. Polarsirkelen turlag arrangerte tur over De syv søstre 4. juli i år.

Det var en spent gjeng som startet kl. 08.00 fra parkeringsplassen nedenfor Breitinden (910), den sørligste tinden. Været var bra med sol og litt vind. Vi var 11 deltakere og 3 turledere som peste seg opp på første topp, Breitinden.

Før start
Før start Foto: Bergit Svenning
Breitinden
Breitinden Foto: Bergit Svenning

Etter Breitinden gikk det bratt ned til Kvasstinden (1010). Vi hadde forventet mye snø akkurat i det partiet, men merkelig nok var det mindre enn noen gang. Ved Kvasstinden ble sekkene lagt igjen og deltakerne gikk opp og ned uten sekk. Det kom litt tåke på Kvasstinden så besøket ble kort. Tilbake ved sekkene var beina allerede blitt ganske stive og magen tom. Etter en god lunsj gikk turen videre til Tvillingan (945/980).

Tvillingan
Tvillingan Foto: Bergit Svenning

Da gruppa kom til Tvillingene var klokka blitt 17.00. Da var det flere som syntes de hadde fått nok, og etter en felles pause mellom Tvillingene og Skjæringen valgte fem deltakere og en turleder å gå ned mens resten av gruppa gikk videre opp til Skjæringen.

Skjæringen
Skjæringen Foto: Bergit Svenning

Med en mindre gruppe og kald vind gikk tempoet betydelig opp. Det var ikke mange minutter på toppen av Skjæringen før Grytfoten(1019) var neste stopp. Hele veien hadde vi panorama utsikt til alle øyer og skjær på Helgelandskysten.

Grytfoten
Grytfoten Foto: Bergit Svenning

Klokka 21.30 nådde vi Botnkrona (1072).

Foto: Bergit Svenning
Foto: Bergit Svenning

På Botnkrona ble vi belønnet med majestetisk utsikt over Hegelandskysten og en vakker solnedgang. Vinden blåste fortsatt kaldt på toppene så det ble en kort nytelse før vi startet på den krevende nedstigingen. Den gikk litt tyngre for de fleste, men vi kom frem rett rundt midnatt. Da hadde vi vært på tur i tilsammen 16 timer. Føttene var slitne, men alle var glade og takknemlige for den flotte opplevelsen. Helgelandskysten og De syv søstre bør oppleves.

Skrevet av Heidi Jacobsen 22. juli 2020