Vårtur Okstindan rundt - dametur

Fellestur

Fra dato
8. april kl. 08:00
Til dato
11. april
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Okstindan
Arrangør
Polarsirkelen Turlag
Turområde
Indre Helgeland (se kart)
Dette arrangementet har allerede startet!

MEDLEM AV DNT: Hvis det blir venteliste vil medlemmer av Turistforeninga bli prioritert.

FYSISK FORM: Dette er en tur for spreke jenter/damer i alle aldre. Med andre ord så må du være i veldig god form for å delta. Du må i tillegg være vant til å bære tung sekk over lang tid. Turlederne kommer til å prate med hver enkelt for å sikre at de som blir med på turen har de ferdighetene som trengs i et slikt krevende alpint terreng. 

Torsdag kjører vi så langt vi kommer inn i Leirskardalen og parkerer bilene ved Tverrå. Vi følger anleggsveien til parkeringsplassen ved Mørkbekken. Herfra går vi rett vestover inn i Fagerlidalen. Etter ca. 4 km tar vi sør-vestover inn i Austidalen og mot hytta i Sjurfinnheimen.
 
Fra Sjurfinnheimen sør-østover til Merraskaret og bratt opp til Gråfjellhytta som ligger spektakulært plassert vest for brekanten på 1008 moh. Total lengde på turen er ca. 15-16 km og MANGE høydemeter. Lønn for strevet er ei majestetisk utsikt vestover når sola går ned.
 
Fredag går vi østover mot Vestisen av Okstindbreen. Det tar ca. 1 time fra Gråfjellhytta til brekanten. Turen går så opp på Oksfjelltuva 1522 moh. Fra toppen får vi ei 360 graders utsikt av området i og rundt Okstindan. 
 
Vel nede fra Oksfjelltuva setter vi kursen tvers over Vestisen og ned til Rabothytta ca 1200 moh. der vi skal overnatte. Fredagens etappe blir på ca. 12-13 km og litt færre høydemeter enn på torsdag.
 

Lørdag går vi tilbake opp på Vestisen og setter kursen østover. Ca. 8 km fra Rabothytta når vi det høyeste punktet på breen, den såkalte Himmelhøyden 1580 moh. Her møtes Vestisen og Austre Okstindbreen, de to breene som til sammen utgjør Okstindbreen. Himmelhøyden ligger mellom Okstinden og Tvillingtinden. Herfra har vi panoramautsikt mot Oksskolten, Okshornet og Svartfjellet.
 
Kanskje ligger forholdene til rette for å bestige Nord-Norges høyeste fjelltopp Oksskolten som ruver 1916 moh. Vi holder venstresiden av Austre Okstindbreen nedover mot Oksfjellelva. Vi ligger på hylla over elva ned mot Gressvasshytta som ligger på ca. 600 moh. Lørdagens etappe er på ca. 18-19 km og noen høydemeter både oppover og nedover.
 
 
Søndag går vi fra Gresvasshytta til Kjennsvasshytta der vi spiser lunsj. Etter en god rast setter vi kursen mot scooterløypa som går via Turisthågen, Klemetlia, Stornilatjønna og Leirbotnet tilbake til bilene. Søndagens etappe er på ca. 18-19 km i lettgått terreng

OPPMØTE/TRANSPORT: Oppmøte ved den nedbrente bensinstasjonen på Hauknes torsdag 8 april klokka 08.00. Vi blir enige om hvem som skal kjøre, og fordeler oss i bilene når vi møtes der.


KLÆR: Været i høyfjellet kan skifte svært raskt. Derfor må du ha med: Jakke og bukse (vind- og vanntett). Ullundertøy + ekstra skifte. Sokker/strømper med mye ull og god passform. Slike tekniske ullsokker kan bidra til at du unngår gnagsår + ekstra skifte. Mellomlag i ull/fleece/Primaloft. Lue i ull eller vindtett (2stk). Ullbuff (2 stk). Overtrekksvotter (vind- og vanntette) og innervotter i ull + ekstra skifte. Varme raggsokker. For å ha inne. Fjellskisko (BC eller 75 mm). Gamasjer. Dunjakke og foret bukse/skjørt evt. en ullbukse/Zip-Longs du kan ha under den vind og vanntette buksa di. På Sport-1 får du hjrelp til å velge riktige klær og utstyr. Som medlem av Turistforeninga får du 15-20% rabatt. I tillegg så støtter du det lokale næringslivet ved å handle lokalt.


UTSTYR: Det kan være tøffe forhold i fjellet. Derfor trenger du fjellski med stålkanter og staver med stor trinse. Du må ha to sett med merino halvfeller eller tilsvarende (et par brede og et par smale). Kart og kompass/GPS. En god ryggsekk. Vindsekk. Spade. Liggeunderlag. Førstehjelpsaker med gnagsårutstyr (tape på forhånd hvis du er usikker på om du kan få gnagsår. Her anbefaler vi Tensoplast 5 cm. Solbriller/alpinbriller. Solkrem med høy faktor. Toalettsaker. Hodelykt. Lakenpose (det er dyner og puter til alle sammen på hyttene). Pakk klær og utstyr i vanntette pakkeposer eller i søppelsekker/plastikkposer. Kamera. Mobiltelefon.


MAT: Husk å spise en energirik frokost på torsdag (den skal du nyte godt av resten av dagen). Smør også en matpakke og ta med drikke som dere kan spise og drikke i bilen på vei til Leirskardalen. Alle MÅ ha varm drikke på termos i ryggsekken, annen drikke og mye mat de kan spise underveis. Pakk gjerne «lettspiste» godsaker lett tilgjengelig i lommene dine, og kanskje ha ei Cola på lur i sekken? Mat og drikke må du bære med selv.

NAVIGERING: Vi diskuterer rutevalg og navigering underveis på turen. Polarsirkelen turlag selger kartet Okstindan i målestokk 1:50000. Alle bør kjøpe et slikt kart og forberede seg på ruta. De som ønsker å navigere med GPS tar også den med.

MOBILDEKNING: Vi skal bevege oss i et område der det er varierende mobildekning. Som en sikkerhet har turlederne med nødpeilesender. Hvis det er flere som eier slikt utstyr, så er det fint om de tar det med på turen.

VIKTIG INFORMASJON: Turlederne kontakter de som er påmeldt i god tid før turen starter. Her ønsker vi å diskutere ansvarsforhold, fordeling av fellesutstyr, hva vi bør spise underveis og til middag, rutevalg og navigering, utstyr, og hva som får en gruppe til å fungere godt på slike krevende turer. Hensikten er å legge til rette for at alle skal føle seg trygge og få en god turopplevelse. Forut for turen har turlederne gjennomført en risikoanalyse, og er ansvarlig for de valg som gjøres (rutevalg, valg av utstyr, hvem som får delta). Turlederne/Turistforeninga er ikke ansvarlig for uhell som kan skje underveis. Vi forutsetter derfor at hver enkelt turdeltaker har egen ansvarsforsikring. 

Tur i Okstindan = godværstur. Vi har ingenting å gjøre i området hvis det regner eller er dårlig sikt. Vi satser derfor på at værgudene er på vår side.

PÅMELDING: Hvis dette høres fristende ut er det bare å melde deg på. Vi tar med 8 glade damer, med turlederne blir vi totalt 10 stykker. Hvis noe er uklart eller du kjenner behov for mere informasjon, så ikke nøl med å ta kontakt.

Velkommen på tur med oss i Polarsirkelen turlag, hilsen Tanja (tlf. 91855085) og Solveig (tlf. 41312364)

Vårtur Okstindan rundt - dametur

MEDLEM AV DNT: Hvis det blir venteliste vil medlemmer av Turistforeninga bli prioritert. FYSISK FORM: Dette er en tur for spreke jenter/damer i alle aldre. Med andre ord så må ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Solveig Bjørkmo
  • Tanja Walla