Til fots og i taulag til Svartisheia

Ekstra krevende
Fellestur, Fottur, Brevandring, Svartisheia
Polarsirkelen Turlag
Helgelandskysten, Saltfjellet og Svartisen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Oppmøte ved Bimbo veikro torsdag 6. august klokka 08.00. Vi blir enige om hvem som skal kjøre, og fordeler oss i bilene når vi møtes der. Her fordeles fellesutstyr (seler, isøks, stegjern, tau, telt, brennere osv). Vi kjører til Fisktjønna hvor vi parkerer bilene. Vi følger stien opp til Glomdalsvatnet og videre mot Pikhågan. Ved stidelet på ryggen tar vi vestover mot brua som ligger ca en km sørøst for Glomdalshytta. Vi følge lia opp mot Melfjordloftan. Før vi møter Tverråga får vi en fantastiske utsikt opp Vesterdalen/Glomdalen, mot Pikhågan og tindene på Østisen av Svartisen (Svartiskongen, Nordre Kamptinden og Sniptinden). Ferden går videre over loftan, der satser vi på at det er lite vannføring. Etter en dryg dagsmarsj finner vi oss en teltplass oppe på loftan et sted, ca. 650-700 moh.

Fredag og lørdag er målet å komme seg i taulag på breen og opp på noen av toppene i Svartisheia. Det går en travers rundt breen med topper (1121, 1459, 1534, 1364 og 1469). Det er føreholdene (snømengde) som avgjør hvilke av tindene som er tilgjengelige. Det planlegger vi når vi kommer dit. Vi bærer derfor med oss stegjern, isøks, seler og tau. Det er et vilt og vakkert område vi skal inn i. Bare å glede seg.

Søndag pakker vi sammen teltleiren og drar ned. Hvis vi har noe energi igjen, så kan vi gå innom Marmorslottet på heimveien.

Viktig informasjon: Turlederne kontakter de som er påmeldt i god tid før turen starter. Forut for turen har turlederne gjennomført en risikoanalyse, og er ansvarlig for de valg som gjøres (rutevalg, valg av utstyr, hvem som får delta). Turlederne/Turistforeninga er ikke ansvarlig for uhell som kan skje underveis. Vi forutsetter derfor at hver enkelt turdeltaker har egen ansvarsforsikring.

Tur i Svartisheia = godværstur. Vi har ingenting å gjøre i området hvis det regner eller er dårlig sikt. Vi satser derfor på at værgudene er på vår side.

Navigering: Polarsirkelen turlag selger kartbladene Rana og Svartisen i målestokk 1:50000. Alle bør kjøpe kart og forberede seg på ruta. Ta med kart og kompass. De som ønsker å navigere med GPS tar også den med.

Mobildekning: Vi skal bevege oss i et område der det er lite mobildekning. Som en sikkerhet har turlederne med nødpeilesender.

Klær: Været i høyfjellet kan skifte svært raskt. Derfor må du ha med: Jakke og bukse (vind- og vanntett). Ullundertøy + ekstra skifte. Sokker/strømper med mye ull og god passform. Tekniske ullsokker kan bidra til at du unngår gnagsår + ekstra skifte (fås kjøpt på Sport1 i Langneset. Som medlem av Turistforeninga får du 15% på alt du kjøper). Mellomlag i ull/fleece/Primaloft. Lue i ull eller vindtett (2stk). Ullbuff (2 stk). Overtrekksvotter (vind- og vanntette) og innervotter i ull + ekstra skifte. Varme raggsokker til natta. Fjellsko som har stive såler og kan brukes i stegjern. Gamasjer. Dunjakke og foret bukse/skjørt evt. en ullbukse/Zip-Longs. Det kan bli kaldt om kveldene/natta. Crocs til vading og til bruk i teltleiren. Vandrestaver.

Utstyr: Det kan være tøffe forhold i fjellet, også i august. Derfor trenger du kart og kompass/GPS. En god ryggsekk. Liggeunderlag. Telt. Gassbrenner. Førstehjelpsaker med gnagsårutstyr (tape på forhånd hvis du er usikker på om du kan få gnagsår. Her anbefaler vi Tensoplast 5 cm). Solbriller. Solkrem med høy faktor. Toalettsaker. Hodelykt. Sovepose. Pakk klær og utstyr i vanntette pakkeposer eller i søppelsekker/plastikkposer. Kamera.

Mat: Husk å spise en god frokost på torsdag (den skal du nyte godt av resten av dagen). Smør også en matpakke og ta med drikke som du kan spise og drikke i bilen på vei til Fisktjønna. Alle MÅ ha varm drikke på termos i ryggsekken, annen drikke og mye mat de kan spise underveis. Pakk gjerne «lettspiste» godsaker lett tilgjengelig i lommene dine, og kanskje ha ei cola på lur i sekken? Mat og drikke må du bære med selv. Vi spiser Real turmat til middag. Vi skal befinne oss i et sårbart alpint landskap, slik at alt søppel bærer vi med oss hjem igjen (ta med poser). For å sette minst mulig spor etter oss, så brenner vi det dopapiret vi bruker underveis. Ta derfor med dopapir, fyrstikker og antibac.

Medlem av DNT: Hvis det blir venteliste vil medlemmer av Turistforeninga bli prioritert.

Fysisk form: Dette er en tur for spreke folk i alle aldre. Med andre ord så må du være i veldig god form for å delta. Du må i tillegg være vant til å bære tung sekk over lang tid (10-12 timer). Du må også bære din del av fellesutstyret. Dette er ingen tur for de med høydeskrekk! Turlederne kommer til å samle deltakerne til «ferdaråd». Der kommer vi til å prate med hver enkelt deltaker. Det gjør vi for å sikre at de som blir med på turen har de ferdighetene som trengs i et slikt krevende alpint terreng. Alle som skal delta må ha gjennomført Grunnkurs bre.

Hvis dette høres fristende ut er det bare å melde seg på. Vi tar med 8 glade turdeltakere, med turlederne blir vi totalt 10 stykker. Hvis noe er uklart eller du kjenner behov for mere informasjon, så ikke nøl med å ta kontakt.

Velkommen på tur med oss i Polarsirkelen turlag,

hilsen Tanja og Øyvind

Til fots og i taulag til Svartisheia