Toppturhelg på Vega

Fellestur

Fra dato
5. juni kl. 08:30
Til dato
7. juni kl. 20:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Topptur, Klatring, Vega, Polarsirkelenturlag
Arrangør
Polarsirkelen Turlag
Turområde
Helgelandskysten (se kart)
Dette arrangementet har allerede startet!

Fredag 5. juni møtes vi klokka 08.30 ved den nedlagte kroa på Hauknes. Her fordeler vi oss i bilene før vi kjører til fergeleiet på Tjøtta. Ferga går klokka 11.40. Ved ankomst Vega handler vi på butikken før vi kjører til Nes Bryggeferie der vi har leid et hus med to leiligheter. Det koster ca. 260 kroner per person for overnattingen, inkludert renhold. I tillegg kan hver enkelt velge om de vil betale 100 kroner ekstra for oppredning. Google gjerne «Visit Vega» og les mer om Vega og Nes Bryggeferie der vi skal bo.

Etter at vi har pakket ut og spist lunsj, så setter vi kursen mot dagens store eventyr «Ravnfloget Via Ferrata» og Vega-trappa. Her skal vi danne et taulag som skal klatre til toppen av Ravnfloget. Vi skal opp den grønne løypa som er ca. 510 meter. Som du ser på bildet (nr. 3) er denne Via Ferrataen utrustet med mange jernbolter for å sette føttene på. Halvveis i veggen så må vi over ei Nepal-bru (se bilde nr. 1). Sammen skal vi heie hverandre oppover fjellveggen og over brua. Alle skal komme seg til toppen av Ravnfloget. Vi får heldigvis mulighet til å ta pauser underveis, så ta med mat og drikke. Returen tilbake til bilene tar vi ned Vegatrappene.

Ikke få panikk, det ligger i den menneskelige natur å være redd for høyder. Men vi utfordrer oss selv. Det er når vi er utenfor komfortsona at vi kjenner at vi lever og opplever stor mestring. Google gjerne Ravnfloget Via Ferrata for mer informasjon. Pris for klatringa blir ca. 800-900 kroner per person.

Tilbake på Nes lager vi fellesmiddag, kjenner på stolthet over det vi har fått til denne dagen, drikker litt vin og nyter midnattssola. Lørdag spiser vi frokost og sjekker ut. Deretter besøker vi Vega Verdensarvsenter som ligger like i nærheten av Nes. 

Etter lunsj setter vi kursen mot dagens turmål Tindbu som ligger på Gullvågsfjellet 725 moh. En tur på ca. 6, 6 km, med estimert gåtid på 3-4 timer.

Det er to merkede løyper til fjellet med tårnene, Gullvågsfjellet. Vi setter biler ved begge stiene. Da kan vi gå den ene stien opp og den andre ned. Fra første startsted, Gullsvåg, er løypa på enkelte områder ganske våt. Beste fottøy er fjellsko. NB! Stopp ofte for å nyte utsikten. Fra andre startsted, Moen, går den bratte delen av løypa langs gondolbanen, i tett vegetasjon. Et stykke før vi når toppen av Gullsvågfjellet, vil vi se et skilt med navnet Tindbu. Følger vi pila, kommer vi til ei hytte med muligheter for overnatting. Hytta er for alle som vil benytte seg av den. Nøkkel finnes ved bua og her er også muligheter for å lage seg mat. Her skal vi overnatte. Får vi klarvær får vi fritt utsyn over Helgelandskysten badet i midnattssol. Bare å glede seg!

Ifølge Ut.no møtes de to stiene og går sammen siste del av veien. Her kommer vi til å gå i mye løs stein. Fantastisk utsikt på toppen, i alle himmelretninger. Aller finest er en kveldstur til denne toppen om sommeren, når sola skinner 725 moh. kan man nyte midnattssola og fargeprakten den gir til både himmel og hav (heldige oss som skal overnatte på Tindbu og som har bestilt finvær). Vega ligger litt sør for Polarsirkelen, og rundt Sankthans "seiler" sola på havet i horisonten og gir en uforglemmelig opplevelse.

Slik kommer vi oss til de to de to stiene starter/slutter:

  1. Fv 83 til Valla, fortsett mot Gullsvåg. Turløypeskilt ved veien, omtrent der asfalten slutter. Mulighet for parkering ved jordbruksvei. Dette er den lengste ruten, men den er ikke så bratt.
  2. Fv 90 til Åsen. Fortsett grusveg mellom Åsen og Gullsvåg ("over Dovre"). Ta av "bomveg" mot foten av fjellet (Moen). Stien starter ved informasjonstavlen, like før gondolbanen opp til Gullsvågfjellet. (Kortere, men bratt første halvdel). Her er det parkering.

Søndag går vi ned den andre veien. Finner en plass å spise før vi kjører til fergeleiet. Ferga går 17.00. Google gjerne Ut.no og Helgetur.net for å få mer informasjon fra denne turen.

Du må være i god form og ha godt humør  for å delta på denne turen. Dette er ingen tur for de med høydeskrekk.

Toppturhelg på Vega forutsetter bra vær. Vi har ingenting å gjøre i området hvis det regner eller er dårlig sikt. Derfor blir det ingen tur hvis det meldes sørvest kuling. Vi setter av denne helga og satser på at værgudene er på vår side :-)

Ta med både fjellsko med stive såler og joggesko med terrengsåle (ikke glatte såler). Ta også med klær til både en varm og en kald junidag og -kveld/-natt.

Turlederne og Polarsirkelen Turlag er ikke ansvarlig for uhell som kan skje underveis. Vi forutsetter derfor at hver enkelt turdeltaker har egen ansvarsforsikring.

Utgifter til transport, ferge, overnatting, mat og Via Ferrata må betales av hver enkelt turdeltaker.

Turlederne kontakter de som har meldt seg på ca. en uke i forveien. Medlemmer av Turistforeninga vil bli prioritert. Hvis du trenger mer informasjon er det bare å ringe en av oss. Vi blir 10 stykker som skal på toppturhelg til Vega.

Velkommen på tur sammen med oss, hilsen

Tanja Walla og Aina Konradsen Bjørkmo

Toppturhelg på Vega

Fredag 5. juni møtes vi klokka 08.30 ved den nedlagte kroa på Hauknes. Her fordeler vi oss i bilene før vi kjører til fergeleiet på Tjøtta. Ferga går klokka 11.40. ...

Kontaktinformasjon:

  • Tanja Walla
  • Tlf. 91855085

Turledere:

  • Aina Konradsen Bjørkmo
  • Tanja Walla