Telegrafruta - AVLYST

Fellestur, Fottur, Historisk Vandrerute, Historisk
Bodø og Omegns Turistforening, Polarsirkelen Turlag
BOT19-TK-55
Dette arrangementet er over!

Torsdag 5. september arrangerer BOT tur langs den historiske vandreruta Telegrafruta, fra Russånes i Saltdal til Bjellånes i samarbeid med Polarsirkelen Turlag (Rana Turistforening). Se Saltfjellet i nydelige høstfarger, fritt for insekter og i godt turfølge med høydepunkt på Midtistua og sosiale fellesmiddager inkludert !

Turen arrangeres sammen med Ranværingene som går samme tur motsatt vei med start på Bjøllånes. Dermed møtes Rana og BOT på Midtistua på fredag ettermiddag til årets store fjelltreff med kåseri, underholdning avrundet med en flott fjellfest. Det påregnes stor deltagelse slik at det blir etablert en teltcamp på Midtistua. Fordeling av plasser "inne" og ute i telt tas av turlederne i kontakt med de påmeldte.

Turen følger den historiske vandreruta mellom Saltdal og Rana, til sammen 63 km gjennom Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark, og er en unik naturopplevelse! Denne ble brukt i over 100 år som ferdselsvei, og fulgte den første telegraflinjen som ble påbegynt for over 150 år siden, i 1866. Vi ser fortsatt mange spor etter de gamle mastene fra linja som sto ferdig i 1867. Vi kommer også forbi flere av de gamle steinstuene som ble bygget i 1864, og telegrafstuene som kom i 1880-årene.

Planen for turen

Det blir felles middager på fredag og lørdag med mye god mat og litt søtt. Fellesmiddagene er inklusive i turavgiften (turavgift 200 og 2 stk fellesmiddager a' 100 = 400 for medlemmer).

Det legges opp til felles transport i biler fra Humør-senteret på Mørkved kl. 0800 til Russånes. Også mulig å møte direkte på Russånes kl.0930, eller ta toget til Røkland og taxi til Russånes. Vi vil trenge noen biler slik at Ranværingene kan kjøre disse til Bjøllånes på søndagen, og vi kan kjøre hjem til Bodø med bilene. De som stiller biler blir kompensert.

Turen krysser Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark på langs og er en unik naturopplevelse, med overnatting på DNT-hytter langs ruta. Første etappe på 17,5 km over Hessighompan, til Nordre Bjellåvann og Bjellåvasstua. Andre etappe på bare 11 km, og går i et flott område langs vannet ned til Midtistua. Her er det fine muligheter for fiske, så ta gjerne med fiskestang. Tredje etappe er på 12 km, og målet er Krukkistua, hvor det også er mulighet for å dra fin fisk til middag. Etter et par dager med korte etapper, tar vi fatt på site del av turen som er på på 23 km. Da krysser vi over til Tespdalen via Lappflyttarskaret og ned til Bjellånes, hvor vi får bilene våre brakt fra Russånes av Ranværingene. Hvis noen skal videre andre steder i landet så kan man gå på toget på Lønsdal. Det er en fordel å ha vært på turer i fjellet siste året med sekk, så man er kjent med egen form og kan gå drøye 2 mil på en dag.

Det er maks 20 deltagere på turen, så ikke vent for lenge før du melder deg dersom du har lyst til å være med. Du trenger mat og turutstyr for 4 dager i fjellet, gode sko, og lakenpose eller sovepose for overnatting på hyttene og evt telt for de som sover "ute". Mer info vil komme til de påmeldte når det nærmer seg. Erfarne turledere med godt humør leder an, så dette anbefales!

Kostnader

Turavgift: 400 kr for medlemmer (200+100+100), og 600 kr for ikke-medlemmer (400+200).

Overnatting: 200 kr pr natt for medlemmer, og 400 kr pr natt for ikke-medlem.

Reise: Alle bidrar med spleis til de som stiller biler og sine egne billetter dersom det nyttes tog/buss/taxi.

Kontaktinformasjon:

• Øystein Rushfelt